Drew Coffman
Juttuideoita pursuaa

Avustajaksi Nuoreen Voimaan?

|
Toimitus
|

Oletko aina halunnut kirjoittaa kulttuurilehteen, esimerkiksi Nuoreen Voimaan? Näillä askelmerkeillä pääset pitkälle.

 

Alussa sinulla on innostus ja tukku kysymyksiä.

 

Mitä kirjoittaisin?

Tutustu lehteen, johon tarjoat juttua. Sitten voit tarjota joko sellaista, mitä lehdessä näkemyksesi mukaan yleensä julkaistaan - tai mikä parasta, sellaista, mitä itse haluaisit lehdestä lukea. Onko sinulla sellaista tyyliä ja vinkkeliä, jota lehdessä mielestäsi kaivataan? Jos olet kiinnostunut aiheestasi, osaat perustella sen olennaisuuden ja olet valmis yhteistyöhön lehden toimituksen kanssa, laita viestiä ja kysy. Tärkeämpää kuin kuka olet on se, että sinulla on käsitys siitä mitä ja miten haluat tehdä.

 

Miksei ne vastaa jo?

Toimitukselle kannattaa antaa aikaa miettiä tarjousta. Teemme ensisijaisesti printtilehteä, joka ilmestyy muutaman kuukauden välein, eli julkaisupäätökset eivät aina synny kovin nopeasti. Osan jutuista tilaamme kirjoittajilta, osa jutuista on tarjottuja. Joudumme siis arvioimaan jokaisen ehdotuksen erikseen ja suhteessa muihin: milloin ja missä juttu voisi ilmestyä, mahtuuko se mihinkään, onko siihen varaa.

 

Millainen on hyvä juttuehdotus?

Julkaisemme niin asiaproosaa kuin kaunokirjallisuuttakin, niin esseistiikkaa, haastatteluja, artikkeleita kuin runojakin. Nuori Voima on kirjallisuuspainotteinen lehti, mutta toivomme ehdotuksia myös muiden taiteenlajien piiristä ja kulttuurin parista yleisemmin. Haluamme viljellä rohkeaa, näkemyksellistä kirjoittamista ja olemme - lehden nimen mukaisesti - erityisen mielellämme tukemassa nuoria kirjoittajia. Juttuideaa miettiessä kannattaa muistaa myös lehden järjestämät Nuori/Voima -klubit, jotka rakennamme kunkin numeron materiaalit ja teemat huomioiden. Esityksen tai keskustelun puolelle kurottuvat tekstit ovat siksi kiinnostavia.

 

Ellemme jo tunne, kerro lyhyesti kuka olet, ja miksi haluaisit että juuri tämä juttu tai tekemäsi arvostelu juuri tästä kirjasta ilmestyisi Nuoressa Voimassa. Kaunokirjalliset tekstit ja käännökset ovat käytännössä ainoita, joita kannattaa lähettää valmiina. Laajemmista jutuista kannattaa laatia jonkinlainen suunnitelma, josta ilmenee aihe, näkökulma, laajuus ja se, miten aiot jutun tehdä. Arvostelusta riittää lyhyehkö ehdotus.

 

Lähetä valmis teksti ainoastaan erittäin hyvästä syystä. Voimme toisinaan julkaista poikkeuksellisen pitkiä tekstejä nettisivuilla, lehteen tulevat tekstit ovat pääsääntöisesti alle 20 000 merkkiä pitkiä.

 

Juttuidea hyväksytty - mitä sitten tapahtuu?

Kirjoittajat ryhtyvät toimeen ja laittavat deadlinen koittaessa enemmän tai vähemmän valmiin tekstin toimitukselle. Sitten juttua työstetään edelleen, joskus riittää oikoluku, toisinaan taas tekstiä siirrellään, poistetaan, pyydetään lisää tuosta ja vähemmän tästä. Kannattaa varata jonkin verran aikaa tähän editointivaiheeseen. Joskus taas jo ennen varsinaista kirjoittamista voi ideoida ja rajata juttua toimituksen kanssa. Aina ei tarvitse kirjoittaa yksikseen. Kun juttu on saatu lopulliseen kuosiin, se lähtee lehden muiden materiaalien kanssa taittoon. Taiton yhteydessä sitä saatetaan kuvittaa, siitä otetaan nostoja, se saatetaan otsikoida toisin kuin tekijä on ajatellut ja siihen sovitellaan ingressi. Nettijulkaisun yhteydessä ne saatetaankin tehdä taas eri tavalla.

 

Ääh, vaikuttaapa sisäpiiriltä. Ei ne oikeasti halua mun tekstiä.

Hyvin usein lehdistä sanotaan, että samat tyypit aina, ei ole avoin, sisäpiiri. On totta, että usein samat aktiiviset, ideoita pursuavat kirjoittajat tekevät tekstejä useaan numeroon vuodessa.

Omalla aktiivisuudellaan voi vaikuttaa siihen, miltä kotimainen kulttuurilehdistö näyttää. Nuorta Voimaa avustaa noin 80 henkilöä vuodessa - ja mukaan kyllä mahtuu.

Jos lehti vaikuttaa mielestäsi ukkoutuneelta sisäpiiriltä, ole reipas nuori/nainen/jokin muu, ja tee lehdestä erilainen tarjoamalla tekstiä. On valitettava tosiseikka, että yhtä naisoletetun tekemää juttutarjousta kohti saamme ainakin kolme miesoletetun tekemää.

 

Mitä tästä vaivannäöstä hyötyy?

Jos luet Nuorta Voimaa nyt, pääset kurkistamaan kirjallisuuden tulevaisuuteen. Jos avustat Nuorta Voimaa nyt, olet osa tuota tulevaisuutta. Toimituksellinen työ saattaa kehittää valmiuksiasi kirjoittajana. Lisäksi saat avustajankappaleen lehdestä ja vaatimattoman palkkion työstäsi. Olemme sitoutuneet nostamaan palkkioita vuosittain 1-2% ja kärkymme tilaisuutta tehdä suurempia tasokorotuksia.

 

Entä jos juttuideani hylätään?

Tavallisin syy aivan hyvän juttuidean hylkäämiseen on resurssien rajallisuus. Tila, raha ja toimituksen aika ovat rajallisia, ja siksi emme voi työstää ja julkaista kaikkia sellaisiakaan tekstejä, jotka haluaisimme julkaista. Toinen tavallinen syy on se, että tarjoamasi teksti ei vaan löydä paikkaansa lehdestä tai verkosta. Hyvin harvoin julkaisemme kirjoittajan loppuun saakka valmiiksi tekemiä juttuja (olivat ne sitten esseitä, artikkeleita tai arvosteluja), koska ne ovat harvoin tarkoituksenmukaisia - ja lehdessä on harvoin ylimääräistä tilaa. Toisinaan tulee myös tekstejä, jotka kirjoittaja on tehnyt aika pitkälle, mutta joissa on kuitenkin yhä paljon työstämistä, eikä myönteistä julkaisupäätöstä voi materiaalin perusteella tehdä. Tällöin yleensä pyydämme palaamaan asiaan kunhan juttua on kehitelty. 

Jos juttuideasi kuitenkin hylätään, kerromme yleensä syyn - joka tavallisimmin on jokin yllä mainituista. Silti voi lähestyä uudelleen, kielteinen julkaisupäätös koskee juttuasi - ei sinua.

 

Voiko muita kirjoittajia tavata?

Kyllä voi. Järjestämme säännöllisesti avustajailtoja, jonne ovat sydämellisesti tervetulleita kaikki lehden avustajat ja avustajaksi haluavat. Kysäise avustajatapaamisista päätoimittajilta.